Ρυθμίστε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 °C. Ψεκάστε μια φόρμα για 12 μάφιν με το αντικολλητικό σπρέι. Αφήστε τη φόρμα στην άκρη.
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε ελαφρά το αλεύρι από καστανό ρύζι, το αλεύρι σόργου, το άμυλο πατάτας, το 1/4 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνας, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, την ξανθάνη και το μαύρο πιπέρι.
Λιώστε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε ένα μεσαίου μεγέθους τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει αλλά να μην ροδίσει, περίπου τέσσερα λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο, μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια προς χαμηλή και συνεχίστε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο και να δώσει τα αρώματά του, περίπου 3 λεπτά ακόμη. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.
Λιώστε τις υπόλοιπες 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Αφήστε να κρυώσει ελαφρώς. Προσθέστε γάλα, αυγό και λιωμένο βούτυρο στο μπολ με τα ξηρά συστατικά από το βήμα 2. Ανακατέψτε ελαφρά μέχρι να πάρετε ένα μαλακό μείγμα. Πάρτε τώρα μια σπάτουλα σιλικόνης και ανακατέψτε ελαφρά το μείγμα κάνοντας αναδιπλώσεις.
Χωρίστε ομοιόμορφα το μείγμα ανάμεσα στις θήκες για μάφινς που προετοιμάσαμε πριν. Πασπαλίζουμε πάνω από κάθε μάφιν με λίγο παρμεζάνα. Ψήνουμε μέχρι τα muffins να ροδίσουν, περίπου 25 λεπτά.
Αφαιρέστε τα μάφινς από τις θήκες και τοποθετήστε τα σε μια σχάρα για να κρυώσουν λίγο. Σερβίρετε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Αποθηκεύστε τα υπόλοιπα μάφινς στον πάγκο, καλυμμένα, για έως και δύο ημέρες.