Ελληνικά


Η γλυκιά, πικάντικη και αλμυρή γεύση της σάλτσας σόγιας, το ξίδι ρυζιού και το μέλι κάνουν διπλή δουλειά, λειτουργούν ως μαρινάδα και ως σάλτσα. Το ψημένο σουσάμι δίνει μια ελκυστική γεύση καρυδιού. Θέλετε να το κάνετε γεύμα; Σερβίρετε τον σολομό με καστανό ρύζι, σοταρισμένες κόκκινες πιπεριές και κολοκυθάκια σε φέτες.

Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα : 20 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 40 λεπτά

Υλικά

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας με μειωμένο νάτριο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι ρυζιού
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
450γρ φιλέτο σολομού, κομμένο από το κέντρο, χωρίς το δέρμα (βλέπε Συμβουλή) και κομμένο σε 4 μερίδες
1 κουταλάκι του γλυκού ψημένο σουσάμι, (βλέπε Συμβουλή)

Διαδικασία

1.Για να κάνουμε τη σάλτσα μας, χτυπάμε το κρεμμύδι, τη σάλτσα σόγιας, το ξίδι, το μέλι και το τζίντζερ σε ένα μέτριο μπολ μέχρι το μέλι να διαλυθεί. Τοποθετούμε το σολομό σε μια σακούλα που σφραγίζει (ζιπ), προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα και βάζουμε τη σακούλα στο ψυγείο, αφήνουμε το σολομό να μαριναριστεί για 15 λεπτά. Βάζουμε μια μεμβράνη και καλύπτουμε το μπολ με την υπόλοιπη σάλτσα.

2.Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ. Καλύπτουμε το εσωτερικό του ταψιού με αλουμινόχαρτο και απλώνουμε λίγο λάδι πάνω στο αλουμινόχαρτο.

3.Μεταφέρουμε το σολομό στο ταψί, με την ξεφλουδισμένη πλευρά προς τα κάτω. (Πετάμε τη μαρινάδα.) Ψήνουμε το σολομό 10-15εκ. μακριά από από το γκριλ μέχρι να ψηθεί, 6 έως 10 λεπτά. Περιχύνουμε με τη σάλτσα που έχουμε διατηρήσει και γαρνίρουμε με το σουσάμι.

Συμβουλές & Σημειώσεις

Συμβουλές: Πώς να βγάλουμε το δέρμα από το φιλέτο του σολομού: Τοποθετούμε το δέρμα προς τα κάτω. Ξεκινάμε από το τέλος της ουράς, περνάμε ένα κοφτερό μακρύ μαχαίρι ανάμεσα στη σάρκα και το δέρμα του σολομού, κρατώντας σταθερά προς τα κάτω με το άλλο μας χέρι. Κρατάμε απαλά τη λεπίδα σε μια γωνία 30°, σπρώχνουμε το μαχαίρι και χωρίζουμε το φιλέτο από το δέρμα χωρίς να διακόψουμε την κίνησή μας.

– Για να ψήσουμε το σουσάμι, θερμαίνουμε ένα μικρό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το σουσάμι και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να ροδίσει και να βγάλει τα αρώματά του, περίπου 2 λεπτά. Μεταφέρουμε σε ένα μικρό μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει.

Διατροφικές Πληροφορίες

Ανά μερίδα: 234 θερμίδες, 13g λίπους (3g sat, 5g mono), 67mg χοληστερόλη, 6g υδατάνθρακες, 4g πρόσθετα σάκχαρα, 23g πρωτεΐνες, 0g φυτικές ίνες, 335mg νάτριο, 444mg καλίου.
Μπόνους Διατροφής: Σελήνιο (60% ΣΗΠ), άριστη πηγή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Ανταλλαγές: 3 άπαχο κρέας, 1/2 άλλο υδατάνθρακα

Για την συνταγή αυτή χρησιμοποιήσαμε


English


A sweet, tangy and salty mixture of soy sauce, rice vinegar and honey does double-duty as marinade and sauce. Toasted sesame seeds provide a nutty and attractive accent. Make it a meal: Serve with brown rice and sautéed red peppers and zucchini slices.

Makes: 4 servings
Active Time: 20 minutes
Total Time: 40 minutes

Ingredients

1 scallion, minced
2 tablespoons reduced-sodium soy sauce
1 tablespoon rice vinegar
1 tablespoon honey
1 teaspoon minced fresh ginger
450g center-cut salmon fillet, skinned (see Tip) and cut into 4 portions
1 teaspoon toasted sesame seeds, (see Tip)

Instructions

1.Whisk scallion, soy sauce, vinegar, honey and ginger in a medium bowl until the honey is dissolved. Place salmon in a sealable plastic bag, add 3 tablespoons of the sauce and refrigerate; let marinate for 15 minutes. Reserve the remaining sauce.

2.Preheat broiler. Line a small baking pan with foil and coat with cooking spray.

3.Transfer the salmon to the pan, skinned-side down. (Discard the marinade.) Broil the salmon 4 to 6 inches from the heat source until cooked through, 6 to 10 minutes. Drizzle with the reserved sauce and garnish with sesame seeds.

Tips & Notes

Tips: How to skin a salmon fillet: Place skin-side down. Starting at the tail end, slip a long knife between the fish flesh and the skin, holding down firmly with your other hand. Gently push the blade along at a 30° angle, separating the fillet from the skin without cutting through either.

– To toast sesame seeds, heat a small dry skillet over low heat. Add seeds and stir constantly, until golden and fragrant, about 2 minutes. Transfer to a small bowl and let cool.

Nutrition Facts

Per serving: 234 calories, 13g fat (3g sat, 5g mono), 67mg cholesterol, 6g carbohydrates, 4g added sugars, 23g protein, 0g fiber, 335mg sodium, 444mg potassium.
Nutrition Bonus: Selenium (60% daily value), excellent source of omega-3s.
Exchanges: 3 lean meat, 1/2 other carbohydrate

For the recipe we used



Add a comment