Go Back

Τραγανές ψητές πατάτες

Αυτές είναι οι πιο γευστικές τραγανές ψητές πατάτες που θα φτιάξετε ποτέ.
Προετοιμασία 20 λεπ.
Μαγείρεμα 1 ώρα 10 λεπ.
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 30 λεπ.
Κατηγορία Ορεκτικά-Συνοδευτικά
Αποδίδει 8 μερίδες

Υλικά
  

  • ½ κ.τ.γ. σόδα
  • 2 κιλά πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε τέταρτα, έκτα ή όγδοα, ανάλογα με το μέγεθος (βλ. Σημείωση)
  • 5 κ.τ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή λίπος πάπιας, λίπος χήνας ή λίπος βοδινού
  • 3 σκελίδες σκόρδο μεσαίου μεγέθους και λιωμένες
  • δεντρολίβανο μικρά φύλλα, ψιλοκομμένα
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
  • μαϊντανό μια μικρή χούφτα φρέσκα φύλλα, ψιλοκομμένα
  • αλάτι

Οδηγίες
 

  • Ρυθμίστε τη σχάρα του φούρνου στην κεντρική θέση και προθερμαίνετε το φούρνο στους 220°C. Ζεσταίνουμε 2 λίτρα νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να βράσει. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας αλάτι, μαγειρική σόδα, ρίξτε τις πατάτες και ανακατέψτε. Αφήνουμε την κατσαρόλα να φτάσει και πάλι σε βρασμό, σιγοβράστε έως ότου ένα μαχαίρι συναντήσει λίγη αντίσταση όταν το βάζετε σε ένα κομμάτι πατάτας, περίπου 10 λεπτά αφότου η κατσαρόλα ξεκινήσει και πάλι να βράζει.
  • Εν τω μεταξύ, συνδυάστε το ελαιόλαδο (ή το λίπος πάπιας ή το βόειο κρέας) με το δεντρολίβανο, το σκόρδο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι σε ένα τηγανάκι και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας και ανακινώντας συνεχώς, μέχρι το σκόρδο να αρχίσει να γίνεται χρυσό, περίπου 3 λεπτά. Στραγγίστε αμέσως το λάδι μέσα από ένα λεπτό σουρωτήρι σε ένα μεγάλο μπολ. Αφήστε το μείγμα σκόρδου / δεντρολιβάνου στην άκρη και διατηρήστε τα ξεχωριστά.
  • Όταν είναι έτοιμες, βρασμένες οι πατάτες, στραγγίξτε προσεκτικά και αφήστε τις να ξεκουραστούν στην κατσαρόλα για περίπου 30 δευτερόλεπτα για να εξατμιστεί η υπερβολική υγρασία. Μεταφέρετε στο μπολ που έχετε κρατήσει το λάδι, αλατοπιπερώστε και ανακινώντας το μπολ καλύψτε τις πατάτες με το λάδι, μέχρι να δείτε ένα σχετικά παχύ στρώμα σαν πάστα γύρο από τα κομμάτια της πατάτας.
  • Μεταφέρετε τις πατάτες σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί και χωρίστε τις, απλώνοντάς τις ομοιόμορφα. Μεταφέρετε στο φούρνο και ψήστε, χωρίς να τις ανακατέψετε, για 20 λεπτά. Χρησιμοποιώντας μια λεπτή, εύκαμπτη μεταλλική σπάτουλα, με απαλές κινήσεις, ξεκολλήστε τις τυχόν κολλημένες πατάτες, ανακινήστε το ταψί και γυρίστε τις πατάτες. Συνεχίστε το ψήσιμο έως ότου οι πατάτες πάρουν βαθύ καφέ χρώμα και γίνουν τραγανές, γυρίζοντας και ανακινώντας τις μερικές φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος, 30 έως 40 λεπτά περίπου.
  • Μεταφέρετε τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε το μείγμα σκόρδου / δεντρολίβανου και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατέψτε απαλά, αλατοπιπερώστε και σερβίρετε αμέσως.

Σημειώσεις

Οι πατάτες πρέπει να κοπούν σε μεγάλα κομμάτια, τουλάχιστον 5 έως 7 εκατοστά περίπου.
Keyword πατάτες