Μουσακάς με μπεσαμέλ φέτας

Μουσακάς, ένα καλοκαιρινό ελληνικό φαγητό, γιατί λοιπόν να μην κάνουμε και μια αμιγώς ελληνική “μπεσαμέλ”, χρησιμοποιώντας ένα καλό ελληνικό γιαούρτι και φυσικά φέτα.

Αυτή η συνταγή για μουσακά με αρνίσιο κιμά και μπεσαμέλ φέτας, φτιάχνει ένα μεγάλο ταψί για οχτώ άτομα ή δύο μικρότερα για τέσσερα άτομα, ώστε να μπορείτε να φάτε το ένα και να παγώσετε το άλλο για έως και 1 μήνα.

Μουσακάς με μπεσαμέλ φέτας

Προετοιμασία 35 λεπ.
Μαγείρεμα 1 ώρα
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 35 λεπ.
Κατηγορία Κυρίως πιάτο, Λαχανικά
Αποδίδει 8 μερίδες

Υλικά
  

Για το μουσακά

  • 1300 γρ μελιτζάνες (περίπου 4 μεγάλες)
  • ελαιόλαδο για το πασάλειμμα της μελιτζάνας
  • 1 κιλό αρνί κιμά
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 4 κ.τ.σ. ντομάτα πουρέ
  • 1 κ.τ.γ. κανέλα
  • κ.τ.σ. βότανα αποξηραμένα
  • 2 κουτιά ντομάτα ψιλοκομμένη (2 x 400γρ)

Για τη μπεσαμέλ

  • 2 αυγά μεγάλα
  • 500 γρ γιαούρτι
  • 200 γρ φέτα θρυμματισμένη
  • 25 γρ παρμεζάνα
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο

Οδηγίες
 

Ετοιμάζουμε τα υλικά του μουσακά

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 ° C.
    Κόψτε τις μελιτζάνες σε σχετικά λεπτές φέτες, βουρτσίστε τη μία πλευρά με λίγο λάδι και απλώστε σε 2 μεγάλους δίσκους ψησίματος. Ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά, γυρίζοντας στα μισά και βουρτσίζουμε και την άλλη πλευρά με λάδι, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα. Βάλτε τις μελιτζάνες σε ένα μπολ και επαναλάβετε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
    Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 ° C.
  • Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα ή ένα βαθύ, φαρδύ τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Όταν ζεσταθεί, προσθέστε τον κιμά και μαγειρέψτε, διαλύοντας με ένα κουτάλι και ανακατεύοντας περιστασιακά για 5 λεπτά. Ανακατέψτε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κρέας και να μαλακώσουν τα κρεμμύδια. Μεταφέρετε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα σουρωτήρι για να αποστραγγίσετε το υπερβολικό λίπος και μετά επιστρέψτε το πάλι στο τηγάνι.
  • Προσθέστε το πουρέ ντομάτας, κανέλα και τα βότανα στον κιμά και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας για 1 λεπτό. Ανακατέψτε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, μισό γεμίστε 1 κουτί με νερό και ρίξτε το στο ταψί. Αλατίστε και σιγοβράστε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, έως ότου εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του υγρού.

Κάνουμε τη μπεσαμέλ

  • Ανακατέψτε τα αυγά στο γιαούρτι, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ανακατεύετε τη φέτα και φρεσκοτρίβετε μαύρο πιπέρι.

Στρώνουμε το μουσακά (για ένα ταψι)

  • Απλώστε τον μισό κιμά στο ταψί. Καλύψτε με τις μισές μελιτζάνες πάνω από το κιμά. Αλατοπιπερώστε εάν χρειάζεται ή ρίξτε λίγη τριμμένη παρμεζάνα και καλύψτε με τον υπόλοιπο κιμά και στη συνέχεια με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
    Καλύψτε με το μείγμα φέτας - γιαουρτιού, απλώνοντας ομοιόμορφα πάνω στις μελιτζάνες. Πασπαλίστε με την παρμεζάνα.
  • Βάλτε το μουσακά στο φούρνο και μαγειρέψτε για 35-40 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και να πάρει χρυσό χρώμα η μπεσαμέλ (εάν πάρει πολύ γρήγορα χρώμα η μπεσαμέλ, καλύψτε με αλουμινόχαρτο για την υπόλοιπη ώρα.)
    Σερβίρετε και απολαύστε, ζεστό ή κρύο.

Ετοιμάζουμε δύο ταψιά (το ένα για την κατάψυξη)

  • Ακολουθήστε την πιο πάνω διαδικασία, χωρίζοντας τα υλικά έτσι ούτως ώστε να φτιάξετε 2 ίδια ταψιά.
    Αφήστε το ένα ταψί μουσακά στην άκρη για να κρυώσει και στη συνέχεια, καταψύξτε το.

Σημειώσεις

Για να καταψύξετε και αργότερα να ζεστάνετε το μουσακά: Καλύψτε και παγώστε 1 μουσακά για έως και 1 μήνα. Απόψυξη στο ψυγείο για 24 ώρες ή έως ότου ξεπαγώσει εντελώς και στη συνέχεια, το βγάζετε από το ψυγείο για να πάρει θερμοκρασία δωματίου. Μαγειρέψτε στους 200 ° C για 45 λεπτά ή μέχρι να πάρει όλο το ταψί την ίδια θερμοκρασία.
Keyword μελιτζάνα, πατάτες, Φέτα
Photo credit: tamingtwins.com

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα