Ηλιόλουστη σπανακόπιτα Ηλιόλουστη σπανακόπιτα

Ελληνικά


Όταν έχετε πάρτι, σίγουρα θέλετε να εκπλήξετε τους καλεσμένους σας με κάτι έξω από τα συνηθισμένα. Αυτή η συνταγή για την “ηλιόλουστη” σπανακόπιτα θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας.

Υλικά

Για τη ζύμη

500γρ αλεύρι 00 ή για όλες τις χρήσεις
90 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
200 ml ζεστό λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλιά αλάτι

Για τη γέμιση

350γρ βρασμένο σπανάκι
350γρ τυρί ρικότα
1 αυγό
100γρ τριμμένη παρμεζάνα
αλατοπίπερο
φρυγανιά

Διαδικασία

Τοποθετούμε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ.

Χρησιμοποιώντας το γάντζο ζύμης, ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και να μην κολλάει.
Τυλίγουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί.

Για τη γέμιση

Ανακατεύουμε το σπανάκι με τη ρικότα.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αυγό, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη για λίγο.

Βγάζουμε τη ζύμη σας από τη μεμβράνη και τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.
Χρησιμοποιώντας ένα πλάστη ανοίγουμε κάθε μπάλα ζύμης για να δημιουργήσουμε δύο κύκλους 30 εκατοστά σε διάμετρο ο κάθε ένας.

Στο πρώτο κύκλο, πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά, για να βοηθήσει να απορροφηθεί η υγρασία της γέμισης και να κρατήσει την ζύμη στεγνή.

Τοποθετούμε τη γέμιση πάνω στη φρυγανιά. Ένα τμήμα της γέμισης τοποθετείται στο κέντρο του κύκλου της ζύμης, ενώ το υπόλοιπο είναι τοποθετημένο κατά μήκος της ακμής, όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία.

Πασπαλίζουμε τη γέμιση με τριμμένη παρμεζάνα.

Τώρα, σκεπάζουμε με το δεύτερο κύκλο της ζύμης.

Σφραγίζουμε τα άκρα της ζύμης με τα χέρια μας, και στη συνέχεια χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι.

Τοποθετούμε στη μέση ένα βαθύ μπολ ανάποδα και πιέζουμε ελαφρά. Τρυπήστε με ένα πιρούνι παντού.

Κόβουμε το δίσκο που περισσεύει από το πιάτο σε φέτες 2 εκατοστών η κάθε μια.

Στη συνέχεια γυρίζουμε κάθε φέτα.

Συνεχίζουμε μέχρι θα γυρίσουν όλες φέτες.

Ψήνουμε την πίτα στους 180°C για 30 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα καστανόχρυσο χρώμα.

Για την συνταγή αυτή χρησιμοποιήσαμε


English


When you’re hosting a party, you want to surprise your guests with something out of the ordinary and extra special. This sunny spinach pie recipe will delight your guests and have them begging for the recipe. It’s super delicious and definitely way easier to make than you would think.

Ingredients

Dough

500 g of flour 0
90 ml of extra vergin olive oil
200 ml of warm dry white wine
1 table spoon of salt

Filling

350 g of boiled spinach
350 g ricotta
1 egg
100 g of grated Parmesan
Salt and pepper
Bread crumbs

Instructions

Let’s start from the DOUGH.
Put all the ingredients in a mixer.

Mix them until the dough becomes uniform. (It is possible to mix by hand, too).
Cover it with clingfilm while you prepare the stuffing.

For the filling

Squeeze the boiled spinach in order to eliminate the water. Cut it with a knife, then mix it with the ricotta cheese.

Add the egg, the grated Parmesan cheese, a generous pinch of fine sea salt and pepper.
Combine all ingredients very well.

Now divide the dough in two parts.
Create two circles of about 30 cm using a rolling-pin.

Place the first circle of dough on a baking paper and spread some breadcrumbs on it.

Put part of the stuffing in the centre of the circle and form another circle with the rest of the stuffing as you can see in the photos.

Spread some Parmesan cheese on the stuffing.

Now cover with the second circle of dough.

Seal the borders of the two circles using a fork.

Place a small bowl on the centre of the sunny spinach pie and press lightly. Prickle with a fork all around.

Cut the external border in 2 cm slices using a sharp knife.

Turn each slice upside.

Do the same with all the slices.

Preheat oven to 180° and then bake the sunny spinach pie for about 30 minutes.

For the recipe we used



Add a comment