Κριθαράκι με γαρίδες και φέτα Κριθαράκι με γαρίδες και φέτα

Ελληνικά


Κριθαράκι, ένα ζυμαρικό σε σχήμα ρυζιού, γίνεται μια θαυμάσια βάση για έναν αυθεντικό ελληνικό συνδυασμό από γαρίδες, ντομάτα και φέτα.

Μερίδες: 4
Μαγείρεμα: 30 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 50 λεπτά

Υλικά

1 1/2 κουταλάκια του γλυκού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο, κιμά
1/4 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1 κονσέρβα ντομάτα σε κύβους
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη στραγγισμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βασιλικό
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, ή λίγο παραπάνω ανάλογο της γεύσης μας
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πρέζα κόκκινο πιπέρι
450γρ γαρίδες, καθαρισμένες
1 φλιτζάνι κριθαράκι
1/2 φλιτζάνι τυρί φέτα τριμμένη

Διαδικασία

1.Προθερμάνετε το φούρνο στους 230°C. Λαδώνουμε ένα ταψί. Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με ελαφρώς αλατισμένο νερό για να βράσει.

2.Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα 2 λίτρων σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν, 3 έως 4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για περίπου 1 λεπτό. Ανακατεύουμε τις ντομάτες, 1 1/2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, την κάπαρη, την ρίγανη, το βασιλικό, το αλάτι, το πιπέρι και το κόκκινο πιπέρι, μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, μέχρι να πάρουν ένα ροζ χρώμα, περίπου 2 1/2 λεπτά.

3.Μαγειρεύουμε το κριθαράκι σε βραστό νερό σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας. Στραγγίζουμε και μεταφέρουμε στο προετοιμασμένο ταψί. Ανακατεύουμε το κριθαράκι με τη σάλτσα ντομάτας με τις γαρίδες. Πασπαλίζουμε με φέτα και το υπόλοιπο 1 1/2 κουτάλι της σούπας μαϊντανό.

4.Ψήνουμε, ξεσκέπαστο, μέχρις ότου η φέτα αρχίσει να αφρίζει, περίπου 10 λεπτά.

Θρεπτικά στοιχεία

Ανά μερίδα: 397 θερμίδες? 9 g λίπους (4 g sat, 3 g mono)? 189 mg χοληστερόλης? 44 g υδατάνθρακες? 34 g πρωτεΐνης? 4 g φυτικές ίνες? 991 mg νατρίου? 730 mg καλίου.

Μπόνους Διατροφής: 26mg βιταμίνη C (45% ΣΗΠ), 730 mg κάλιο (37% ΣΗΠ), 7mg σιδήρου (35% ΣΗΠ), 124mcg φυλλικού οξέος (31% ΣΗΠ), 243mg ασβεστίου (25% ΣΗΠ), 97mg μαγνησίου (24% ΣΗΠ), 15% ΣΗΠ βιταμίνη Α, 15% ίνες ΣΗΠ.
Ανταλλαγές: 2 άμυλο, φυτικές 2, 3 άπαχο κρέας, λίπος 1

Για την συνταγή αυτή χρησιμοποιήσαμε


English


Orzo, a rice-shaped pasta, makes a delightful base for an authentically Greek combination of shrimp, tomatoes and feta.

Makes: 4 servings
Active Time: 30 minutes
Total Time: 50 minutes

Ingredients

1 1/2 teaspoons extra-virgin olive oil
1 small onion, chopped
4 cloves garlic, minced
1/4 cup dry white wine
1 can diced tomatoes
3 tablespoons chopped fresh parsley, divided
1 tablespoon drained capers
1/2 teaspoon dried oregano
1/2 teaspoon dried basil
1/2 teaspoon salt, or to taste
Freshly ground pepper, to taste
Pinch of crushed red pepper
450g medium shrimp, peeled and deveined
1 cup orzo
1/2 cup crumbled feta cheese

Instructions

1.Preheat oven to 230°C. Coat a baking dish with oil. Put a large pot of lightly salted water on to boil.

2.Heat oil in a 2-quart saucepan over medium heat. Add onion and garlic and cook, stirring, until softened, 3 to 4 minutes. Add wine and cook for about 1 minute. Stir in tomatoes, 1 1/2 tablespoons parsley, capers, oregano, basil, salt, pepper and crushed red pepper; cook for 5 minutes. Drop in shrimp and cook, stirring, until barely pink, about 2 1/2 minutes.

3.Cook orzo in the boiling water until tender but still firm, 8 to 10 minutes. Drain and transfer to the prepared baking dish. Toss with the tomato-shrimp sauce. Sprinkle with feta and the remaining 1 1/2 tablespoons parsley.

4.Bake, uncovered, until the feta is bubbly, about 10 minutes.

Nutrition

Per serving: 397 calories, 9g fat (4g sat, 3g mono), 189mg cholesterol, 44g carbohydrates, 34g protein, 4g fiber, 991mg sodium, 730mg potassium.
Nutrition Bonus: 26mg vitamin C (45% daily value), 730mg potassium (37% dv), 7mg iron (35% dv), 124mcg folate (31% dv), 243mg calcium (25% dv), 97mg magnesium (24% dv), 15% dv vitamin A, 15% dv fiber.
Exchanges: 2 starch, 2 vegetable, 3 lean meat, 1 fat

For the recipe we used



Add a comment