Προθερμάνετε το φούρνο στους 170°C στον αέρα. Λιώνουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο αργά σε χαμηλή φωτιά σε μια κατσαρόλα.
Κατεβάστε το τηγάνι από τη φωτιά, ανακατέψτε τη βανίλια και τη ζάχαρη και αφήστε το να κρυώσει λίγο.
Χτυπάμε τα αυγά μαζί με τα αμύγδαλα και τα ψιλοκομμένα καρύδια. Τα ρίχνουμε σε ένα τετράγωνο ταψί 24 εκατοστών.
Ψήνουμε στο φούρνο για 25-30 λεπτά, σε αυτό το χρόνο η επιφάνεια θα έχει δέσει, αλλά το πιο μέσα θα είναι ακόμα πηχτό. Μόλις κρυώσει, κόψτε προσεκτικά, θα σας βγάλει 16 ωράια και ζουμερά κομμάτια μπράουνις.
Για τη ζεστή σάλτσα σοκολάτας
Σπάστε τη σοκολάτα σε κομμάτια και βάλτε τη σε μια κατσαρόλα.
Διαλύστε τη στιγμιαία σκόνη εσπρέσο στο νερό και προσθέστε αυτό, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στην κατσαρόλα, στη συνέχεια τοποθετήστε τη σε μέτρια φωτιά και αφήστε τα όλα να λιώσουν μαζί.
Μόλις λιώσουν όλα, ανακατεύουμε καλά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε σε μια κανάτα για να σερβίρουμε.