Τοποθετήστε αλεύρι, σιμιγδάλι και ½ κουταλιά της σούπας θαλασσινό αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και φτιάξτε μια τρύπα στη μέση. Προσθέστε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό και ανακατέψτε με ένα πιρούνι. Αφήστε το για λίγα λεπτά και, όταν αρχίσει να αφρίζει, ρίξτε το αργά μέσα στην τρύπα από το αλεύρι, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι καθώς το ρίχνετε.
Μόλις συγκεντρωθούν όλα τα υλικά γύρο από το πιρούνι, αυτό θα σας πάρει περίπου ένα λεπτό, μετά ζυμώνουμε έντονα με τα χέρια για περίπου 5 λεπτά έως ότου έχετε μια ελαστική, μαλακή ζύμη.
Λαδώστε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ με λίγο ελαιόλαδο και μεταφέρετε τη ζύμη στο μπολ. Πασπαλίστε με λίγο επιπλέον αλεύρι, καλύψτε με μια πετσέτα και αφήστε το σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Ενώ η ζύμη ανεβαίνει, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 220 ° C και προετοιμάστε τη γαρνιτούρα για τη φοκάτσια σας.
Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη, πιέστε την να χάσει τον αέρα της και απλώστε την σε ένα καλά λαδωμένο ταψί, απλώστε το ζυμάρι για να καλύψει το ταψί σας. Με τα δάχτυλά σας πιέστε τη ζύμη για να κάνετε αρκετά βαθουλώματα.
Απλώστε από πάνω ότι έχετε ετοιμάσει για να βάλετε στη φοκάτσια σας (ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, βασιλικό δεντρολίβανο, .......), ότι συνδυασμό έχετε σκεφτεί ότι θέλετε να κάνετε.
Αφήστε τη φοκάτσια σας να φουσκώσει για άλλα 20 λεπτά, στη συνέχεια ψήστε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα από πάνω και να είναι σχετικά μαλακή σε υφή.