Φοκάτσια

Φοκάτσια, για κάποιους μια ιδιαίτερη ζύμη, για άλλους πάλι είναι μια ζύμη που εξάπτει την φαντασία και την δημιουργικότητα. Είναι το είδος του “ψωμιού” που μπορείτε να φτιάξετε ένα απόγευμα και να δημιουργήσετε πολλές παραλλαγές παίζοντας με διάφορους συνδυασμούς των υλικών που μπορείτε να βάλετε από πάνω.

Για να σας πω την αλήθεια, μετά από αρκετές προσπάθειες, έχω βρει ακριβώς τις δοσολογίες για να βάζω τα υλικά όλα μαζί σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή σε έναν αρτοπαρασκευαστή, το ανακατεύω και το αφήνω για μια νύχτα στο ψυγείο, εδώ βέβαια σας δίνω την κανονική συνταγή και όχι τις παραλλαγές που έχω κάνει, για να ξεκινήσετε από την αρχή, να δοκιμάσετε, να παίξετε και στο τέλος να καταλήξετε σε αυτές τις δοσολογίες που σας ταιριάζουν στην γεύση.

Φοκάτσια

Αυτό το "ψωμί", μαζί με την αγαπημένη σας σαλάτα και ότι κρεατικό σας έχει περισσέψει, θα έκανε ένα απλό αλλά υπέροχο δείπνο.
Prep Time 5 minutes
Cook Time 20 minutes
Για τα δύο φουσκώματα 50 minutes
Total Time 1 hour 15 minutes
Course Ψωμί-Ζύμες
Servings 1 Φοκάτσια

Ingredients
  

ΖΥΜΗ

  • 400 γρ. αλεύρι σκληρό, λίγο ακόμη για πασπάλισμα
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό, εάν δεν θέλετε, αντικαταστήστε με σκληρό αλεύρι
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • ½ κτσ ζάχαρη άχνη
  • 300 ml νερό χλιαρό
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα του μπολ
  • ελαιόλαδο έξτρα παρθένο, για φινίρισμα

Instructions
 

  • Τοποθετήστε αλεύρι, σιμιγδάλι και ½ κουταλιά της σούπας θαλασσινό αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και φτιάξτε μια τρύπα στη μέση. Προσθέστε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό και ανακατέψτε με ένα πιρούνι. Αφήστε το για λίγα λεπτά και, όταν αρχίσει να αφρίζει, ρίξτε το αργά μέσα στην τρύπα από το αλεύρι, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι καθώς το ρίχνετε.
  • Μόλις συγκεντρωθούν όλα τα υλικά γύρο από το πιρούνι, αυτό θα σας πάρει περίπου ένα λεπτό, μετά ζυμώνουμε έντονα με τα χέρια για περίπου 5 λεπτά έως ότου έχετε μια ελαστική, μαλακή ζύμη.
  • Λαδώστε ελαφρά ένα μεγάλο μπολ με λίγο ελαιόλαδο και μεταφέρετε τη ζύμη στο μπολ. Πασπαλίστε με λίγο επιπλέον αλεύρι, καλύψτε με μια πετσέτα και αφήστε το σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  • Ενώ η ζύμη ανεβαίνει, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 220 ° C και προετοιμάστε τη γαρνιτούρα για τη φοκάτσια σας.
  • Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη, πιέστε την να χάσει τον αέρα της και απλώστε την σε ένα καλά λαδωμένο ταψί, απλώστε το ζυμάρι για να καλύψει το ταψί σας. Με τα δάχτυλά σας πιέστε τη ζύμη για να κάνετε αρκετά βαθουλώματα.
  • Απλώστε από πάνω ότι έχετε ετοιμάσει για να βάλετε στη φοκάτσια σας (ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, βασιλικό δεντρολίβανο, .......), ότι συνδυασμό έχετε σκεφτεί ότι θέλετε να κάνετε.
  • Αφήστε τη φοκάτσια σας να φουσκώσει για άλλα 20 λεπτά, στη συνέχεια ψήστε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα από πάνω και να είναι σχετικά μαλακή σε υφή.
Photo credit: Wikipedia

2 Σχόλια

  1. 5 stars
    Πραγματικά πολύ απλή συνταγή και πολύ εύκολη εκτέλεση, όσο για τα μυρωδικά, εγώ έβαλα αρκετό δεντρολίβανο, μας αρέσει πολύ

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα