Φοκάτσα

posted in // Εύκολο, Ζύμες
author// marilou
01-07-160

Ελληνικά


Αυτή η συνταγή για φοκάτσα (focaccia) είναι εύκολο να γίνει και πολύ εύκολο να προσαρμοστεί.
Δοκιμάστε να προσθέσετε βότανα, όπως το δεντρολίβανο ή θυμάρι, ή ίσως ψιλοκομμένο τσίλι.

Χρόνος προετοιμασίας: περίπου 2 ώρες
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά με 1 ώρα
Φτιάχνει: 2

Υλικά

500γρ δυνατό λευκό αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
2 φακελάκια ξερή μαγιά
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
400ml κρύο νερό
ελαιόλαδο, για το ράντισμα
θαλασσινό αλάτι

Διαδικασία

Τοποθετούμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, το ελαιόλαδο και 300ml του νερού σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε απαλά με το χέρι ή ένα ξύλινο κουτάλι για να σχηματίσουμε μια ζύμη, στη συνέχεια ζυμώνουμε τη ζύμη στο μπολ για πέντε λεπτά, προσθέτοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό.

Τεντώνουμε τη ζύμη με το χέρι στο μπολ, τραβάμε τις πλευρές προς το κέντρο, γυρίζουμε το μπολ 80 μοίρες και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για περίπου πέντε λεπτά.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια λαδωμένη επιφάνεια εργασίας και συνεχίζουμε το ζύμωμα για πέντε ακόμη λεπτά. Επιστρέφουμε τη ζύμη στο μπολ, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Βάζουμε χαρτί ψησίματος σε δύο ταψιά. Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. Παίρνουμε το κάθε μέρος της ζύμης και το ισιώνουμε σε κάθε ταψί πάνω στο φύλλο ψησίματος, ωθώντας τις γωνίες, στη συνέχεια, αφήνουμε τα ταψιά για να ξεκουραστεί η ζύμη για μία ώρα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220C. Ραντίζουμε τις ζύμες με λάδι, πασπαλίζουμε με θαλασσινό αλάτι, στη συνέχεια ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά. Όταν ψηθεί, ραντίζουμε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και σερβίρετε ζεστό ή χλιαρό.

Για την συνταγή αυτή χρησιμοποιήσαμε



English


This focaccia recipe is easy to make and easy to adapt. Try adding herbs such as rosemary or thyme, or perhaps some chopped chilli.

Preparation time: Over 2 hours
Cooking time: 30 mins to 1 hour
Make: 2

Ingredients

500g strong white bread flour
2 tsp salt
2 sachets dried easy blend yeast
2 tbsp olive oil
400ml cold water
olive oil, for drizzling
fine sea salt

Instructions

Place the flour, salt, yeast, olive oil and 300ml of the water into a large bowl. Gently stir with your hand or a wooden spoon to form a dough then knead the dough in the bowl for five minutes, gradually adding the remaining water.

Stretch the dough by hand in the bowl, tuck the sides into the centre, turn the bowl 80 degrees and repeat the process for about five minutes.

Tip the dough onto an oiled work surface and continue kneading for five more minutes. Return the dough to the bowl, cover and leave to rise until doubled in size.

Line two large baking sheets with baking paper. Tip the dough out of the bowl and divide into two portions. Flatten each portion onto a baking sheet, pushing to the corners, then leave to prove for one hour.

Preheat the oven to 220C. Drizzle the loaves with oil, sprinkle with fine sea salt then bake in the oven for 20 minutes. When cooked, drizzle with a little more olive oil and serve hot or warm.

For the recipe we used




Add a comment