Διπλοψημένες γλυκοπατάτες με φέτα και σουμάκ Διπλοψημένες γλυκοπατάτες με φέτα και σουμάκ

Ελληνικά


Σε αυτή την εύκολη συνταγή οι γλυκοπατάτες είναι απλά ψημένες, αφαιρoύμε την σάρκα και την αναμειγνύουμε με φέτα που είναι ήδη μαριναρισμένη σε λίγο ελαιόλαδο με μπαχαρικά. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτό το πιάτο ως συνοδευτικό είτε ως κύριο πιάτο χωρίς κρέας, και αν είστε από αυτούς που προσέχουν τους εδώ έχετε ένα χαμηλότερο σε υδατάνθρακες κυρίως πιάτο.
Επίσης, έχουμε κάνει αυτή τη συνταγή με φέτα, κόλιαντρο και ελιές Καλαμών (αλλά τώρα σας δίνουμε την απλή έκδοση, οι συνδυασμοί είναι άπειροι).
Αν σας αρέσουν οι γλυκοπατάτες και η φέτα, θα αγαπήσετε αυτό το συνδυασμό.

Υλικά

2 γλυκοπατάτες
60γρ τριμμένη φέτα (ή λίγο περισσότερο εάν σας αρέσει πολύ η γεύση της)
1 πρέζα αλεσμένους σπόρους μάραθου
1 πρέζα κόλιανδρο
1/2 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μπούκοβο
2 κ.τ.γ. ελαιόλαδο
Σουμάκ για το σερβίρισμα (προαιρετικό, αλλά πολύ καλό, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με καπνιστή πάπρικα)

Διαδικασία

Προθερμάνουμε το φούρνο στους 180°C. Πλύνουμε τις γλυκοπατάτες, κόβουμε τις άκρες, αν θέλουμε, και τρυπάμε παντού με ένα πιρούνι.
twice-baked-sweet-potato-feta-2.jpg
Βάζουμε τις γλυκοπατάτες σε ένα μικρό ταψί και ψήνουμε για 50-60 λεπτά, ή μέχρι η γλυκοπατάτα να μπορεί εύκολα να τρυπηθεί με ένα πιρούνι.

twice-baked-sweet-potato-feta-3.jpg
Ενώ γλυκοπατάτες είναι στο φούρνο, θρυμματίζουμε τη φέτα σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε τους σπόρους μάραθου, τον κόλιανδρο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το μπούκοβο, και το ελαιόλαδο με την φέτα και αφήνουμε το μείγμα της φέτας να μαριναριστεί στο ψυγείο, ενώ οι γλυκοπατάτες ψήνονται. (Αν δεν έχετε όλα τα μπαχαρικά που σας προτείνουμε μπορείτε να αντικαταστήσετε με άλλα που έχουν ωραία γεύση με φέτα, όπως λίγο ρίγανη ή ψιλοκομμένο φρέσκο ​​δυόσμο ή βασιλικό.)

twice-baked-sweet-potato-feta-4.jpg
Όταν οι γλυκοπατάτες μαλακώσουν, τις βγάζουμε από το φούρνο και κάνουμε μια μεγάλη σχισμή κατά μήκος. Χρησιμοποιούμε τα γάντια της κουζίνας για να μπορέσουμε να πιάσουμε τις γλυκοπατάτες, με ένα κουτάλι αφαιρούμε προσεκτικά την σάρκα σε ένα μικρό μπολ. Αναμιγνύουμε το μισό μείγμα φέτας με τη γλυκιά σάρκα της πατάτας. Χρησιμοποιούμε ένα κουτάλι για να γεμίσουμε τα πάλι τις γλυκοπατάτες με το μείγμα, στη συνέχεια, μοιράζουμε το υπόλοιπο της φέτας πάνω από την κάθε γλυκοπατάτα.

twice-baked-sweet-potato-feta-5.jpg
Βάζουμε τις γλυκοπατάτες πίσω στο ταψί και τις βάζουμε στο φούρνο για 10-15 λεπτά ακόμα, μέχρι το τυρί έχει αρχίσει να λιώνει. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, πασπαλισμένο με σουμάκ εάν το χρησιμοποιήσουμε και με αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι για όποιον θέλει στο τραπέζι.

Για την συνταγή αυτή χρησιμοποιήσαμε


English


For this easy recipe the sweet potatoes are simply baked, then the flesh is scooped out and mixed with Feta that’s been marinating in a little olive oil and some spices. You could serve this as a side dish or as a meatless main dish, and if you’re really watching carbs, have half of a sweet potato with a lower-carb main dish.
Also we have made this recipe with feta, cilantro and Kalamata olives on top (but now we give you the simple version, the combinations are endless).
If you like sweet potatoes and Feta, you’re going to love them together.

Ingredients

2 sweet potatoes
60gr crumbled Feta (or slightly more if you’re feeling indulgent)
pinch of ground fennel seed
pinch of ground coriander
1/2 tsp. finely minced garlic
pinch of crushed red pepper flakes
2 tsp. olive oil
ground Sumac for serving (optional, but good; you could substitute a little bit of smoked paprika)

Instructions

Preheat oven or toaster oven to 180C. Wash sweet potatoes, cut off sharp pointed ends if desired, and prick all over with a fork.
twice-baked-sweet-potato-feta-2.jpg
Put sweet potatoes on small roasting pan and bake 50-60 minutes, or until the sweet potato is easily pierced with a fork.

twice-baked-sweet-potato-feta-3.jpg
While sweet potatoes are cooking, crumble the feta into a bowl. Mix in the ground fennel seed, ground coriander seed, minced garlic, crushed red pepper flakes, and olive oil and let the feta mixture marinate in the fridge while the sweet potatoes bake. (If you don’t have all those spices I would substitute anything that tastes good with feta such as a little dried oregano or some chopped fresh mint or basil.)

twice-baked-sweet-potato-feta-4.jpg
When sweet potatoes are soft, remove from oven and cut a long slit in the top of each sweet potato. Use hot pads to gently squeeze the sweet potato to soften the flesh, then scoop out carefully into a small bowl. Mix in about half the feta mixture with the sweet potato flesh. Use a spoon to fill the sweet potato skins with the mixture, then divide the rest of the feta between the sweet potatoes, piling it on top.

twice-baked-sweet-potato-feta-5.jpg
Put sweet potatoes back in the roasting pan and put in the oven for 10-15 minutes more, just until the cheese has started to melt. Serve hot, sprinkled with Sumac if desired and with salt and fresh ground black pepper to season at the table.

For the recipe we used



Add a comment