Χοιρινές μπριζόλες με κολοκύθα και φασκόμηλο - Χοιρινές μπριζόλες με κολοκύθα και φασκόμηλο -

Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 15 λεπτά

Υλικά
Αλάτι
2 κουταλιές της σούπας γεμάτες καστανή ζάχαρη
12 φρέσκα φύλλα φασκόμηλου
4 μπριζόλες με κόκαλο από χοιρινό μπούτι (τύπου T-bone) και πάχους 1,5 έως 2 εκατοστά
1 μέτρια κολοκύθα, ξεφλουδισμένη, κομμένη κατά μήκος και μετά σε φέτες σταυρωτά
3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
¾ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου (αν βρείτε με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ακόμη καλύτερα)
Χυμό από μισό λεμόνι

Διαδικασία

1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220˚. Βάζετε ½ φλιτζάνι νερό, 2 κουταλιές της σούπας
αλάτι, 1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη και 4 φύλλα φασκόμηλου σε μια μικρή κατσαρόλα
σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, ανακατεύετε, μέχρι η ζάχαρη και το αλάτι να διαλυθούν.
Χύστε το μείγμα σε ένα μεγάλο κύπελλο και προσθέστε 5 φλιτζάνια κρύο νερό.
Βυθίστε τις χοιρινές μπριζόλες σε νερό και αλάτι και το βάζετε στο ψυγείο 10 λεπτά.

2. Ψιλοκόψτε 3 φύλλα φασκόμηλου, αφήστε τα στην άκρη. Ανακατέψτε τα υπόλοιπα 5 φύλλα φασκόμηλου με την κολοκύθα, τις 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το μοσχοκάρυδο και μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Απλώστε σε ένα ταψί και ψήστε μέχρι να μαλακώσουν, 25 έως 30 λεπτά.

3. Ζεσταίνετε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι το υπόλοιπο (1 κουταλιά της σούπας) ελαιόλαδο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Στραγγίστε το χοιρινό κρέας και στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας. Βάλτε τις μπριζόλες στο τηγάνι και τηγανίστε μέχρι η θερμοκρασία στο εσωτερικό της μπριζόλας να φτάσει τους 60˚ με 70˚ (αν έχετε θερμόμετρο κρέατος το βάζετε πλαγίως στο κέντρο της μπριζόλας), περίπου 6 έως 8 λεπτά από κάθε πλευρά. Μοιράστε τις μπριζόλες σε 4 πιάτα.

4. Προσθέστε το ζωμό κοτόπουλου και την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας μαύρη
ζάχαρη στο τηγάνι και σιγοβράστε, ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να μειωθεί κατά το ήμισυ, περίπου 3 λεπτά. Κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε το χυμό λεμονιού, το ψιλοκομμένο φασκόμηλο που έχετε αφήσει την άκρη και αλάτι για γεύση. Περιχύστε το κρέας με τη
σάλτσα και σερβίρετε με την κολοκύθα που έχει μαλακώσει στο φούρνο.

Add a comment