Ελληνικά


Τα λιωμένα τυριά και τα μικρά κομμάτια ψωμιού είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο νου όταν ­ακούμε τη λέξη φοντί.

Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 10-17 λεπτά
Σερβίρει: 4-8

Υλικά

1 μεγάλο καρβέλι ψωμί (κατά προτίμηση με προζύμι)
250γρ τσένταρ τεμαχισμένο
1 σκελίδα σκόρδο, χοντροκομμένη
1/4 φλυτζάνι μπύρα (εμείς χρησιμοποιήσαμε μια bourbon ale.)
250γρ τυρί κρέμα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
Πιρουνάκια για fondue

Διαδικασία

Κόβουμε την κορυφή (το καπάκι) από το μεγάλο καρβέλι και το αφαιρούμε. Αφαιρούμε όλη την ψίχα από το κέντρο του καρβελιού, αφήνοντας τουλάχιστον 1-1.5εκ πάχος σε όλες τις πλευρές, φτιάχνοντας ένα μπολ από ψωμί. Αφήνουμε στην άκρη το μπολ από ψωμί και το ψωμί που αφαιρέσαμε από το εσωτερικό του.

Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε το τυρί τσένταρ και το σκόρδο. Χτυπάμε μέχρι το τυρί να είναι χοντροκομμένο και το σκόρδο να ανακατευτεί καλά. Προσθέτουμε την μπύρα, το τυρί κρέμα, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα τυριού σε ένα κατσαρολάκι και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά.

Βάζουμε το μπολ του ψωμιού στο φούρνο και το ψήνουμε μέχρι να γίνει τραγανό (το φρυγανίζουμε). Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το βάζουμε σε μια πιατέλα για να είναι έτοιμο για το τραπέζι.

Παράλληλα ανακατεύουμε συνεχώς το μείγμα από τα τυριά στο κατσαρολάκι για να μην καούν και κολλήσουν.

Μόλις είναι έτοιμο το fondue μας, το αδειάζουμε μέσα στο μπολ από το καρβέλι μας και το σερβίρουμε αμέσως, σερβίρουμε με το εναπομείναν ψωμί από το εσωτερικό του καρβελιού (το έχουμε κόψει σε χοντρά κομμάτια), με λαχανικά, με φρούτα, ακόμη και με μπριζόλα, χοιρινό ή κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια.

** Συμβουλή-Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το fondue σε υγρή μορφή για να μπορούμε να βουτάμε μέσα ότι συνοδευτικό διαλέξουμε, τότε μπορούμε να καλύψουμε το καρβέλι μας με αλουμινόχαρτο και να το βάλουμε πάνω σε ένα δισκάκι και αυτό να το βάλουμε πάνω στην βάση του fondue με το κεράκι, εναλλακτικά θα πρέπει να το βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων σε μεγάλη ισχύ για 30 δευτερόλεπτα (χωρίς το αλουμινόχαρτο)!

Για την συνταγή αυτή χρησιμοποιήσαμε



English

recipe is in translation process

Add a comment